Raluca Lazarut

Raluca Lazarut

 

“Cersetoria nu mai este de mult doar o plaga a societatii, a devenit o industrie extrem de profitabila. Copii, batrâni, adulti în floarea vârstei, sanatosi sau invalizi, cu totii cauta mila noastra concretizata în bani. Aici intervin vorbele de duh, “dar din dar se face Rai” sau “unde dai si Dumnezeu iti da”, morala crestina, gresit interpretata, contribuie la extinderea acestui fenomen controversat. Sigur ca vrei sa-ti arati compasiunea, sigur ca vrei sa fii generos, ca vrei sa dai si celor mai putin norocosi, poate ca o revansa pentru ca viata s-a dovedit a fi darnica cu tine, dar ii salveaza asta pe ei?

Crezând ca salvam un suflet de la mizeria crunta în care se zbate, încurajam de fapt cersetoria. Poate ca, daca noi nu le-am mai da bani, cersetorii s-ar reprofila, ar ajunge chiar sa munceasca, dar atâta timp cât lumea da, ei considera cersetoria o munca foarte profitabila.
Binenteles ca sunt si except?ii, sunt acei bâtrâni neputinciosi, carora le e rusine sa cerseasca, dar încearca sa vânda niste buchetele de flori si pe care, când îi vezi, ti se rupe sufletul.”