Sonia Argint Ionescu

Soniei Argint Ionescu

“Fenomenul cersetoriei exista de mii de ani si nu poate fi stopat din motive simple: cei care ofera bani cersetorilor se simt bine (au impresia ca sunt generosi si “ajuta” pe cei pe care ii considera inferiori) si exista o “armata” de indivizi in spatele fenomenului care castiga bani frumosi fara multa munca.

Ceea ce trebuie dezvoltat la nivel institutional, de catre guvern impreuna cu ONG-urile specializate este ajutorarea sistemica a nevoiasilor, inainte de a ajunge ca acestia sa cerseasca, prin oferirea de adapost si hrana in conditii civilizate. Aceste organizatii se pot finanta primind donatii si de la persoane fizice, care in loc sa dea bani la stop sau pe strada cersetorilor, trimit un simplu SMS de o valoare modica.

De asemenea, ingrijorator este fenomenul folosirii handicapatilor care nu sunt asistati social pentru activitati de cersetorie! Acest aspect trebuie solutionat tot institutional prin preluarea handicapatului de catre mecanisme sociale de asistenta, unele bazate pe voluntariatul unor persoane cu adevarat generoase!

Un popor civilizat trebuie sa aiba grija de semenii sai!”